اسپرسو، لانگو و ریسترتو چه تفاوت هایی دارند؟
تفاوت اسپرسو، لانگو و ریسترتو چیست؟
در این مقاله میخواهیم یک سری مقایسه بین اسپرسو، ریسترتو یا لانگو برای شما توضیح دهیم. در بین نوشیدنیهای بر پایه اسپرسو ، دو نوشیدنی لانگو و ریسترتو برای برخی این سوال پیش می آورد که تفاوت اسپرسو ، لانگو و ریسترتو واقعا در چیست . به زبان ساده این سه نوشیدنی از یک نوع قهوه و با یک نوع روش تهیه به دست میآیند و تنها تفاوت آنها در میزان و زمان تهیه آنهاست.
اسپرسو چیست ؟
به طور قطع در بین قهوه های موجود در جهان اسپرسو را می توان محبوب ترین و مشهورترین گزینه برای انتخاب معرفی کرد، همین موضوع باعث شد که مشتقات دیگری از این نوشیدنی تهیه شود که ما در اینجا سعی داریم 2 مدل آن را بررسی کنیم و به مقایسه اسپرسو با لانگو و ریسترتو بپردازیم و تفاوت های آنها را بیان کنیم.
ریسترتو (Ristretto) و لانگو (Lungo) از نوشیدنیهای بر پایه اسپرسو هستند که از یک نوع قهوه با یک نوع روش تهیه میشوند و تنها تفاوت آنها در میزان و زمان تهیه آنها است. این قهوه ها با دستگاه اسپرسوساز تهیه می شوند و حاوی مواد مشابهی هستند، اما از نظر حجم، بادی و وزن متفاوت بوده و دقیقا تفاوت در همین بخش ها هست که این دو نوع عصاره گیری را از یکدیگر متمایز می کند.
به مقدار کم آب که با فشار زیاد از روی سطحی از قهوه عبور کرده و داخل شات ریخته میشود ، اسپرسو گفته میشود. این فشار حداقل 9 بار باشد. قهوه و آب به دستگاه اسپرسوساز بستگی دارد. اما نتیجه یکسان است و یک شات قهوه غلیظ و با رایحه فراوان به دست میدهد که لایهای از کرما بر روی آن نقش بسته است. میزان استاندارد آب و قهوه در آمریکا حدود 30 میلیلیتر آب و 7 گرم پودر قهوه نرم است.
به طور کلی نوشیدنی شما برای 1 شات در حدود 33 میلی گرم می باشد، خیلی از دستگاه های اسپرسو ساز این موضوع را به طور اتومات اعمال می کنند ولی در مدل هایی این امکان را به شما می دهد که خودتان میزان آب خروجی را با دست تنظیم کنید.
قهوه ریسترتو
قهوه ریسترتو همان اسپرسو است که مدت زمان عصاره گیری آن کاهش پیدا کرده است. و قبل از اینکه عصاره گیری قهوه کامل شود، عصاره گیری متوقف می شود.
یک دبل شات ریسترتو برابر است با یک شات اسپرسو. و علاوه بر تفاوت در وزن قهوه، طبیعتا قهوه ریسترتو دارای طعمی ملایم تر، شیرین تر، کافئین کمتر و تلخی کمتری در مقایسه با اسپرسو می باشد.
زیرا برای درست کردن قهوه ریسترتو به ۷ گرم قهوه آسیاب شده و ۱۵ میلی لیتر آب نیاز است.
در واقع برای عصاره گیری ریسترتو زمان عصاره گیری را تقلیل داده و آب کمتری از همان میزان قهوه گرفته میشود. این کار باعث تهیه قهوهای با کافئین کمتر ولی رایحه بسیار است. اساس تهیه ریسترتو ایجاد رایحههای بیشتر است.
کوچکترین ظروف نوشیدنی جهان را می توان برای این قهوه بیان کرد که در حدود 100 میلی لیتر می باشند.
قهوه لانگو
واژه لانگو یک کلمه ایتالیایی می باشد و معنی آن نیز طولانی می باشد که دلیل استفاده از آن به این شرح است:
لانگو، قهوه ای است مقابل قهوه ریسترنو. یعنی برای درست کردن قهوه لانگو باید میزان آب جوش و زمان عصاره گیری را افزایش داد. با این کار عصاره گیری قوی تری از قهوه انجام می شود.
میزان کافئین لانگو بیشتر از اسپرسو بوده ولی رایحه کمتری دارد.
در نهایت قهوه به دست آمده از 7 گرم قهوه و 50 میلیلیتر آب تشکیل میشود.
در لانگو برخلاف اکثر نوشیدنی های پایه اسپرسو هیچ گونه افزودنی مانند شیر به آن اضافه نمی شود و آن را معمولا به طور تنها و خالص می نوشند و سرو می کنند.
تفاوت لانگو و امریکانو
عموم مردم فکر میکنن این دو نوشیدنی یکسان هستند، اما کاملا متفاوت اند. دلیل این تفاوت زمان اضافه کردن آب به قهوه است. یعنی هر دو پایه اصلی اسپرسو به همراه مقدار بیشتری آب هستند. اما در لانگو شما زمان عصاره گیری اسپرسو رو بیشتر میکنین و به آب و قهوه زمان بیشتری برای تماس میدید.
اما در آمریکانو شما عصاره گیری اسپرسو خودتون رو انجام میدید و در پایان مقداری آب به روی اون میریزید.
ریسترتو، اسپرسو و لانگو کدام قوی ترین است؟
همچنین افرادی هستند که باید مصرف کافئین خود را در دوران بارداری محدود کنند، و کسانی که به سادگی نمی خواهند لحظه ای از کافئین فاصله بگیرند. همه ما پس از اینکه با لانگو و ریسترتو آشنا شدیم از به این فکر کرده ایم که کدام یک از همه خوش طعم تر است؟ لانگو و ریسترتو کدام قوی تر است؟
برای پاسخ به این سوال ها ابتدا باید یک سفر کوتاه به مزارع داشته باشیم. در واقع وقتی که شرایط آب و هوایی تغییر کند می تواند به طور قابل توجهی بر مقدار کافئین موجود در قهوه، حتی در هر دو گونه عربیکا یا روبوستا، تأثیر بگذارد. و طبیعتاً مرحله بعدی یعنی روش فراوری قهوه نیز میتواند بر وجود این ماده در دانهها تأثیر بگذارد.
سخن پایانی
گاهی مشاهده میشود که برخی افراد در مقایسه بین اسپرسو با لانگو و ریسترتو نظرات متفاوتی دارند، ادعا میکنند که ریسترتو بهترین گزینه است یا لانگو ارزش سفارش را ندارد و موارد مشابه.ما میخواهیم بگوییم که این اظهارنظرها کاملاً نادرست است. زمانی که از این واژهها استفاده میکنید، باید به بحث کیفیت توجه داشته باشید، زیرا نمیتوانید سلیقه شخصی خود را به همه افراد القاء کنید.
لانگو و ریسترتو هر دو با توجه به کیفیت می توانند مورد توجه باشند. زمان در عصاره گیری قهوه همزمان دوست و دشمن شماست و میتونه طعم قهوه شما رو خراب یا بد کنه؛ عین نمک داخل غذا. این برای تمام نوشیدنی های امروزی و حتی نسل سوم هم برقراره. زمان بیشتر یا کمتر نقش مهمی در تعیین طعم و نوشیدنی شما داره. حتی یک ثانیه عصاره گیری بیشتر در هم دستگاه دم آوری میتونه باعث ایجاد تلخی و یا حتی عوض شدن طعم قهوه شما بشه. انواع مختلف نوشیدنی برپایه همین مفهوم زمان و قهوه به صورت کلی با هم ارتباط نزدیکی دارند.
به طور قطع، اولین هدف از نوشیدن یک فنجان قهوه، لذت بردن از آن است. برای انتخاب نوع قهوه، تنها باید به یک سوال پاسخ دهید: “من چه نوع قهوهای را دوست دارم و از آن لذت میبرم؟”